التخطي إلى المحتوى
“ا د / علاء خليل ” رسالة هامة جدا….. لأي مريض ماشي على أدوية سيولة
ناخد بالنا اى شخص( مريض او مريضة ) ماشية على أدوية سيولة ….وخاصة البلافكس ….فترة طويلة …وحدث تعب مفاجأة ولابد من تدخل جراحى….لازم نقول ونعرف طبيب التخدير والجراح انى ماشي على بلافكس……وهنا….. فى نقطتين .
اقول للزملاء أطباء القلب….حضراتكم بتكتبوا بلافكس على طول وبعض الزملاء بيكتب معاه اسبرين ودول بيعملوا سيولة جامدة ….رجاء من حضراتكم …أثناء المتابعة لمرضاكم فى عيادات حضراتكم….لو المريض بقى كويس ومش محتاج الأدوية دى ….نسحب فورا ….لان المريض كثير يتعرض لمشكلة جراحية طارئة ….ولابد من التدخل الجراحى فورا .
واقول أيضا للزملاء والأبناء الجراحين ….لو مضطر تدخل جراحة لمريض او مريضة ماشى على بلافكس ….والموقف حرج والجراحة ما ينفعشى تتأجل …..جمد قلبك واشتغل ….بس يكون معاك جهاز ليجاشور…..إن شاء الله تقدر تسيطر …والأمور تمشى سلم … انا شخصيا ….كثير أجريت جراحات لمرضى ماشية على بلافكس ….وعدت على خير .
ولو مش مضطر….وقف الدواء كام يوم .٥ ايام قبل الجراحة …واشتغل .
وعلى فكرة …البلافكس المصرى ….مافيش منه خوف خالص…….( تجربة خاصة ).
Clopidogrel…..and ..surgery.
ا د / علاء خليل
.استاذ سينيور جراحة الأورام
بالزقازيق